Hírek

Az egészségügyi kártevők írtása

2018-02-23


A fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb Ízeltlábúak (a továbbiakban: rovarok), valamint a rágcsálók (a továbbiakban a rovarokkal együtt: egészségügyi kártevők) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról (a továbbiakban együtt: védekezés) az Eütv. 73. § (1) bekezdése szerint gondoskodni kell.

Egészségügyi kártevőnek minősülnek: 

a. Emberen élősködő vérszívó tetvek, 

b. Maláriát terjesztő és egyéb vérszívó szúnyogok, 

e. Betegséget terjesztő vagy okozó kullancsok és atkák

d. Embervért is szívó bolhák

e. Ágyi poloska

f. Házi légy és egyéb élelmiszert szennyező vagy vérszívó legyek

g. Csótányok és egyéb élelmiszert szennyező rovarok, 

h. Vándor- és házi patkány

i. házi egér és a lakásban megtelepedett egyéb egerek, 

j. az előző, a.- i. pontokban fel nem sorolt bármely egészségügyi kártevő, amennyiben tömeges előfordulása következtében vagy egyéb körülmények miatt közegészségügyi ártalmat okoz, illetőleg járványügyi szempontból veszélyt jelent. 

A felsorolt rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területen áll fenn. E jogszabály alkalmazása szempontjából lakott területnek tekintendő a városok és községek beépített terül esetén a lakóházak (középületek, üzemek stb.). Valamint az utcák (terek,parkok stb.).Továbbá - területi elhelyezkedésüktől függetlenül - a repülőterek, kikötök, személy- és teherpályaudvarok, egészségügyi intézmények, üdülök, táborok, valamint élelmiszer-ipari, élelmiszer-kereskedelmi, közétkeztetési és vendéglátó-ipari egységek, illetőleg a mezőgazdasági üzemek lakó- és gazdasági épületei nek, raktárainak elhelyezésére szolgáló területek. Az épületekkel és az épületeket körülvevő 100 méter széles területsávval együtt. 

Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, az ehhez szükséges anyagok és eszközök beszerzéséről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni. Amennyiben a fenntartó a rendelkezésben foglaltaknak nem tesz eleget, a városi intézet határozattal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre.

 

Szakembereink – ismerve a törvényi környezetet - segítenek minden további kérdés megválaszolásában és feladat elvégzésében.

 


Vissza a hírekhez

Ha megjelennek az otthonában vagy a környezetében a nemkívánatos kártevők rovarok vagy rágcsálók ezeknek a kiirtását nem bölcs dolog halogatni vagy házilag próbálkozni mivel nagyon szapora élőlényekről van szó és hetek alatt olyan számban képesek elszaporodni, hogy utána a kiirtásuk is sokkal nehezebb és költségesebb feladatot jelent. Ezért cégünk az Irtójóirtás Kft. a megrendeléstől számított 48 órán belül kiszáll a helyszínre és a megrendelővel egyeztetett módon a legmodernebb és leghatékonyabb eszközök és módszerek alkalmazásával elvégzi a megrendelt kártevő-mentesítést. Árkalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, hogy az Ön otthonában mennyibe kerülne professzionális szolgáltatásunk.

Adja meg nevét és telefonszámát és visszahívjuk!

Bezárás